Як повернутися до України?

 

Не всі українці можуть легко повернутися з-за кордону. Як виявилося, у тих, хто виїхав за звичайними (навіть закордонними, але небіометричними паспортами) можуть бути складнощі у перетині кордонів ЄС у зворотному напрямку. Зокрема, непросто повернутися до України з Болгарії.

 

"14 березня 2022 року сини попросили мене супроводити двох моїх невісток і трьох онуків до Болгарії, бо наші чоловіки невиїзні. У Болгарію я приїхала із закордонним паспортом, з яким об'їздила півсвіту, у тому числі була і в Болгарії туристом, купивши візу. Але це було в мирний час. Через кордон туди мене пустили, не поставивши жодного питання. І ось уже два тижні я не можу виїхати назад. Перший раз мене розвернули на кордоні та сказали, що треба їхати в українське посольство в Софії, брати дозвіл на виїзд. Я поїхала до посольства, але дозволу на виїзд (пасаван) не отримала, тому що немає бланків, коли будуть – невідомо... Вдруге я купила квиток на літак у компанії Ryanair, вказавши, що паспорт у мене небіометричний. Квиток продали, на реєстрації заплатила 60 євро за багаж – вага була 10 кг 200 г, а дозволено перевозити лише 10 кг, – потім сказали, що не можуть посадити на літак, тому що паспорт небіометричний. Просила мене депортувати, сказали – немає підстав. Наше посольство не допомагає, я їм вже всі телефони за два тижні обірвала. На запитання, як мені виїхати, відповідають – ніяк. Я в Болгарії у заручниках? Як мені звідси вибратися?” – опублікувала розповідь колеги одна з учасниць групи “Тревел Мама Клаб”.

 

У коментарях до посту досвідченіші учасники групи пояснюють: дійсно, з деяких країн повернутися з небіометричним паспортом в Україну не можна, тому що тих, хто тікає від війни до ЄС, пускають за будь-якими документами, а зворотний процес відбувається за всіма правилами (або за наявності біометричного паспорту, або – якщо є лише закордонний паспорт без біометрії або внутрішній – з дозволом на виїзд).

 

Експерти турбізнесу, до яких Turprofi.com.ua звернувся за коментарем, зазначають, що героїня історії не зовсім розуміє суть процедури: “По-перше, українське посольство видає або українські паспорти, або свідоцтва на повернення (не має значення, як їх називають болгари, це стандартні папірці, що зазвичай видають тим, хто втратив за кордоном свій паспорт). По-друге, звичайно, дивно, що болгари, які спростили процедуру в'їзду, за що ми їм дуже дякуємо, але не зробили того ж на виїзд. По-третє, сумно, що в нашому посольстві чекають на бланки і не можуть у воєнних умовах пролобіювати видачу звичайного папірця з фотографією та печаткою. Що стосується депортації літаком Ryanair, яку вимагала жіночка, то це в принципі неможливо, оскільки в Україну зараз ніхто не літає і вона явно намагалася вилетіти до третьої, невідомої нам країни. Плюс Болгарія ще й не у Шенгені – вилетіти з неї до країни Шенгенської угоди з небіометричним паспортом чи без візи неможливо. Вона ж не з України їде, рятуючись від війни. Загалом, питань у цій історії до самої українки дуже багато. Єдиний для неї варіант повернутися – йти в українське посольство та отримувати свідоцтво на повернення”.

 

У коментарях до посту читачка під ніком “Наталія Наталія” пояснила для тих, хто виїжджає з Болгарії в Україну:

 

“Усім тим, у кого закордонний паспорт старого зразка чи прострочений, або взагалі внутрішній, обов'язково треба перед виїздом додому поїхати до посольства в Софії. Там видають "тимчасовий документ на виїзд в Україну".

 

  1. Перед поїздкою обов'язково потрібно зателефонувати до посольства та дізнатися, чи є бланки (їх везуть з України, але дуже мало, бува, що немає, та доводиться чекати кілька днів).
  2. Документ видається лише 1 раз. Термін його дії або 2 тижні, або місяць (вони самі говорять різні терміни). Тому займайтеся цим документом тоді, коли точно впевнені, що найближчим часом виїжджаєте.
  3. Коштує він 30 доларів. Платять за нього у банку або у доларах, або у левах.
  4. З собою треба мати фото 3,5 на 4,5, матове на білому тлі. Паспорт, код. Якщо дитина їде за свідоцтвом про народження, то треба і її фото, і саме свідоцтво.
  5. Будьте готові стояти весь день, черга велика, працюють вони не дуже, чесно кажучи, добре.
  6. Найголовніше, коли вам видають документ, перевіряйте його не відходячи від віконця: ім'я, прізвище, дату видачі та термін дії, тому що припускаються багато помилок”.

 

Ніна Щур, 11.04.2022

 

Читайте наші новини у телеграм-каналі Turprofi.com.ua 

 

ЄТС продовжує оплачувати витрати клієнтам

Отели предложили украинцам 5 тысяч ночей

Турагенты военного времени — Анна Крокус

Что делать с налогами? 

За границей остается около 10% украинских туристов

Українські літаки пропонуються у мокрий лізинг

Возврат невозвратных билетов и денег за туры

Турагенты и война: Павел Григораш

Турагенты военного времени

Что делать с наличной гривной за границей?

Турбизнес в условиях войны

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS