Топ-10 вражень, за якими варто вирушити в Саудівську Аравію

Команда TPG запрошує відвідати дивовижну Саудівську Аравію – країну неймовірних пейзажів, величної історії та арабської гостинності. Стародавні міста і фортеці, розкішні палаци і мечеті, мальовничі острови і коралові рифи Червоного моря, пустельні оази, фантастичні скельні утворення та колоритні східні базари – тут стільки цікавих місць, що охопити все й одразу не вистачить навіть найтривалішої відпустки. З чого почати? Пропонуємо добірку чудових ідей та локацій для вашої незабутньої подорожі.

 

Побачити природні та рукотворні дива Аль-Ули

 

У світі залишилося небагато місць де можна відчути себе справжнім археологом на розкопках у загубленому в часі стародавньому місті. Оазис Аль-Ула – одне з таких. 20-кілометрова історична зона стала живим втіленням 200 000 років природної та культурної спадщини Саудівської Аравії. Тут розташований перший в королівстві об’єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – набатейське місто Хегра та колоритне Старе місто Аль-Ули. Відвідувачів вразять стародавні гробниці, що залишились від 7000-літньої людської цивілізації, приголомшливі каньйони та природні скельні утворення химерної форми, фантастичні художні інсталяції та наскельні малюнки Джабаль Ікма. Для любителів активного відпочинку: можна покататися на баггі, позашляховиках, велосипедах, сендбордах; зайнятися альпінізмом, пішими та кінними прогулянками чи пролетіти на тросі через оазис. Туристам, що планують подорож взимку, радимо звіритися з датами проведення фестивалю «Зима на Танторі».

 

Дістатись Краю світу та зазирнути в кратер Аль-Вахба

 

Тільки но ви опинитесь на вершині прямовисної скелі Джебель Фіхрайн, у вас перехопить подих від приголомшливого виду на піщану долину зі звивистими стежками, що сягають горизонту. Це вражаюче місце називають Краєм світу. Знаходиться воно за 1,5 години їзди від Ер-Ріяда, та є частиною гірського ланцюга гострих скель, що простягається на 600 кілометрів з півдня на схід Саудівської Аравії.

Кратер Аль-Вахба є одним з найдраматичніших природних чудес Саудівської Аравії: величезна западина з непрозорим озером у центрі. Глибина кратера становить 250 метрів, а ширина сягає 4 кілометрів. Щоб піднятися на вершину, потрібно близько двох годин, але тих хто наважаться подолати цей шлях, чекають космічні краєвиди на межі потойбічного та реального. Та яким би чудовим не був вид зверху, справжнє диво ви побачите спустившись на дно кратера, вкрите білими блискучими кристалами фосфату натрію.

 

 

Насолодитись відпочинком на секретних пляжах


 В Саудівській Аравії є дійсно вражаючі і майже незвідані пляжні напрямки. За неймовірними пейзажами для фотосесії вирушайте в прибережне містечко Умлудж, поряд з яким розташувалися більше сотні невеликих островів з білосніжним м’яким піском та стрункими пальмами. Справжнім відкриттям стане і заповідник «Фарасан» – мальовничий архіпелаг з чималою кількістю незаселених островів та коралових острівців, розташований поблизу міста Джизан.

 

Дослідити затоплені кораблі та рифи Червоного моря

 

Більше тисячі видів риб, ідеальна температура води для занурення, відмінна видимість та майже невідчутні течії – прибережні води Саудівської Аравії справжня мрія для любителів дайвінгу і снорклінгу.

Скуба-дайвінг у Джидді. Стародавнє портове місто Джидда є ідеальною базою для знайомства з підводним світом Саудівської Аравії. На вас чекають приголомшливі дайв-сайти – від уламків затонулих кораблів до плавання з китовими акулами.

Шарм-Обур – цікавий та легкий для вивчення кораловий риф, розташований за кілька хвилин їзди на північ від центру Джидди. Тут мешкає чимало морських черепах, вугрів, крилаток та риб-клоунів (та сама рибка з мультфільму «У пошуках Немо»).

Абу-Таїр – видовищна локація для рек-дайвінгу – місце затоплення корабля «Staphonos», де можна зустріти білоперу рифову акулу, плямистого ската-хвостокола, зграї зубатих барабуль та інших тропічних рибок.

Абу-Фараміш – популярне місце серед досвідчених дайверів. На глибині близько 32 метрів спочиває величезне вантажне судно «Ann Ann», що затонуло у 1977 році.

Jebel Al Lith – невеликий кораловий острів з білими піщаними пляжами, розташований за 200 км від Джидди. Щороку, з квітня по червень, це місце приваблює десятки китових акул, побачити яких можна зовсім близько.

Глибоке занурення біля берегів Янбу. Це невеличке портове містечко називають «перлиною Червоного моря» та столицею Саудівської Аравії з підводного плавання, домівкою для незліченних підводних скарбів, різноманітних морських істот та ком’юніті дайверів з усього світу. Прибережні води Янбу відомі дивовижними рифовими системами та корабельною аварією Другої світової війни: китайський буксир, що затонув у 1947 році, нині повністю покритий м’якими і твердими коралами.

 

Поринути у дивовижний світ дикої природи парку «Асір»

 

У Саудівській Аравії є чимало заповідних територій з дуже красивою природою і різноманітним тваринним світом. Одна з найбільших – національний парк «Асір» (85 000 км2), що приваблює допитливих мандрівників мальовничим скелястим ландшафтом, буянням зелені та популяціями рідкісних видів тварин поспостерігати за якими можна у природньому середовищі.

 

Прогулятися автентичним районом Аль-Балад у Джидді

 

Ви коли-небудь чули про коралову архітектуру? Аль-Балад – це історичний район Джидді, відомий своїми мальовничими будиночками з вигадливим дизайном, побудованими з використанням коралів з глибин Червоного моря. Ці будівлі називаються машрабіями і не зустрічаються більше ніде на планеті, а прикрашають їх барвисті балкони із необробленого дерева. Автентична архітектура Аль-Балада чудово збереглася до наших днів і охороняється ЮНЕСКО – вік деяких будівель сягає понад 400 років.

 

Помилуватися «перлиною Саудівської Аравії» – чарівним містом Дірія

 

За декілька хвилин їзди від Ер-Ріяду знаходиться неймовірно цікаве місто Діріяперша столиця незалежної арабської держави. Його історія сягає кількох тисячоліть: з давніх давен тут проходив шлях торговців і паломників з Азії, Африки та Європи, також місто було першою резиденцією правлячої королівської династії Аль Сауд. З 2010 року історичний центр Дірії, район Ат-Тураїф, оберігається як частина всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це своєрідний музей під відкритим небом, де збереглися руїни старовинних палаців і мечетей з глиняної цегли, з’єднані вузькими провулками.

 

Влаштувати гастрономічний марафон місцевими кафе ресторанами

 

Саудівська Аравія потішить гостей колоритними та вишуканими ресторанами, затишними кафе та кав’ярнями, де пропонують різноманітні страви національної та близькосхідної кухні. Варто спробувати соковиті кебаби і кефте, рум’яну яловичину та баранину на рожні, традиційні страви: кабса (рис з овочами та м’ясом), джариш (каша з прянощами), тарид (тушкована баранина с овочами), мартабак (пиріжки з різноманітними начинками). З традиційних десертів – ніжне печиво маамуль з горішками, пончики лігемат, медово-горіхові тістечка ум-алі, солодкі кекси басбуса та зацукровані фрукти з горіхами. Як і в усіх мусульманських країнах, у Саудівській Аравії не подають алкоголь, але є чудовий вибір безалкогольних напоїв: від екзотичних фрешів з гібіскусу і манго, до ароматної кави і духмяного чаю. Завдяки багатій кавовій культурі в королівстві з’явилося чимало затишних кафе, де популярну кахву (так називають каву місцеві) подають зі смачними десертами.

 

Відвідати автентичні східні базари

 

Робіть покупки як місцеві жителі – на колоритних традиційних базарах. У кожному, навіть маленькому містечку, є улюблений серед місцевих старий ринок, де можна знайти все, чого душа бажає. У столиці Саудівської Аравії, Ер-Ріяді, це ринок Дейра Сук, розташований неподалік від Національного музею та фортеці Ель-Місмак. Тут можна придбати чимало цікавих речей: спеції, східні солодощі, традиційне вбрання, прикраси, якісні вироби з єгипетської бавовни, камбоджійські пахощі, єменський мед, перські килими тощо.

 

 

Вирушити в захопливий морський круїз 

 

Чудова можливість познайомитись з країною, насолодитись довершеним сервісом міжнародного рівня та морськими краєвидами, що змінюватимуться кожної хвилини. MSC Cruises – найбільша у світі приватна круїзна компанія – пропонує два флагманські маршрути Саудівською Аравією:

MSC Magnifica – семиденний круїз Червоним морем, під час якого ви відвідаєте декілька портів і популярних туристичних локацій у регіоні, а також три порти Саудівської Аравії, серед яких Аль-Ваджх – ворота в регіон Аль-Ула, що є об'єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО;

Близькосхідний круїз – маршрут навколо Саудівської Аравії, Йорданії, Єгипту – ідеальне поєднання історії та природи. Ви подорожуватимете теплими водами Червоного моря, знайомлячись з унікальними об’єктами всесвітньої спадщини ЮНЕСКО: від порту Джидди – справжньої перлини давнини та сучасності – до стародавнього місто Петра (Акаба) і дивовижної Йорданської пустелі, занурюючись у єгипетську культуру під час мандрівки до храмової долини Луксора.

 

 

13.01.2022