Если турист попал в беду за границей

Недавно Turprofi.com.ua публиковал текст о том, как муж умершей после пребывания в египетской клиники туристки подает в суд на эту клинику. Мы направили запрос в МИД Украины, что делать туристу, если он попадет в подобную ситуацию. Например, когда у него отбирают паспорт или у него не хватает денег, чтобы вернуться на родину. Вот что порекомендовало Министерство иностранных дел:

 

  1. Що необхідно робити туристу, його родичам, якщо він лежить в лікарні в Єгипті або іншій країні, а паспорт у нього забрали?

 

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон є власністю України.

Паспортний документ може бути пред'явлений на вимогу компетентних органів держави перебування та підлягає поверненню після закінчення проведення необхідних процедур його пред'явнику. Про факт викрадення, втрати паспорта чи злочинних дій третіх осіб слід повідомляти консульство (посольство) України в країні перебування.

При потраплянні за кордоном до лікувальних закладів внаслідок захворювання, чи отримання травм слід враховувати, що видатки за надання лікарської допомоги за кордоном надає виключно страхова компанія, з якою громадянином попередньо укладено відповідний договір страхування. Надійність страхової компанії гарантує допомогу у випадку потрапляння у скрутне становище за кордоном внаслідок отримання травм або важкого захворювання. Законодавство України не передбачає можливості відшкодування за рахунок коштів державного бюджету витрат, пов’язаних із лікуванням громадян України під час їх перебування за кордоном. У разі відсутності договору страхування, всі зазначені витрати оплачуватимуться постраждалим (важкохворим) особисто або його родиною. Страхування туристів (медичне та від нещасного випадку) є обов’язковою вимогою Закону України "Про туризм".

У випадку госпіталізації, окрім дій, передбачених укладених вами договором про страхування, необхідно, за бажанням та за першої можливості, повідомити про госпіталізацію (особисто, через працівників госпіталю, рідних і знайомих) Посольство (консульство) України в іноземній країні. Консульська посадова особа зможе надати вам допомогу у взаємодії з вашим страховиком (його агентом в країні перебування), адміністрацією госпіталю, представниками компетентних органів іноземної країни, якщо ваша травма стала наслідком дій чи бездіяльності інших осіб, та надасть вам сприяння у отриманні компенсацій, якщо вони передбачені законодавством іноземної країни.

 

  1. Чи є можливість отримати в консульській установі свідоцтво на повернення, якщо немає змоги фізично приїхати в консульську установу?

 

Посвідчення  особи  на  повернення  в  Україну оформлюється і видається дипломатичними представництвами та консульськими установами України за кордоном у разі втрати особою документів,  що дають право на виїзд з  України та посвідчують особу під час перебування за її межами; якщо строк дії таких документів закінчився або встановлено, що вони є недійсні з інших причин.

Посвідчення видається дипломатичними представництвами та консульськими установами України на підставі особистого клопотання заявника або звернення його законних представників, а також на підставі звернення міністерства закордонних справ або іншого компетентного  органу іноземної держави. Якщо посвідчення отримує не його власник, до справи додається документ, що підтверджує повноваження іншої особи на отримання посвідчення.

За неможливості особисто з’явитися до консульської установи для оформлення клопотання про видачу, посвідчення особи на повернення в Україну не видається. У виняткових випадках, пов’язаних із перебуванням громадянина України в іноземних лікувальних закладах у важкому стані без документів та необхідності його термінового перевезення в Україну для продовження лікування, це питання буде вирішуватися закордонною дипломатичною/консульською установою та компетентними органами країни перебування в окремому порядку.

 

  1. На яку допомогу громадяни України можуть розраховувати з боку консульства в подібних ситуаціях?

 

Згідно з Консульським статутом України, консул вживає заходів, щоб громадяни України у повній мірі користувалися тими правами, які належать їм за законами держави перебування i міжнародними договорами;

- консул може поінформувати про особливості законодавства країни перебування, надати консультативну допомогу з питань зносин з офіційними установами консульського округу;

- консул може надати громадянину України, у разі захворювання, адреси та номери телефонів місцевих лікарень та, за бажанням громадянина, повідомити про це його рідних.

 

  1. У яких випадках держава евакуйовує своїх громадян з-за кордону?

Якщо ви отримали травму внаслідок злочинних дій третіх осіб (грабіж чи розбій), нещасних випадків або аварій, керівник закордонної дипломатичної установи України може прийняти рішення про оплату вартості послуг вашого перевезення до України. Таке рішення приймається виключно за умови відсутності можливості здійснити перевезення коштом страхової компанії, а також відсутності у вас та вашої родини коштів для самостійної оплати вартості перевезення.

Для одержання відповідної допомоги громадяни України особисто або через своїх законних представників звертаються до закордонної дипломатичної установи з письмовою заявою. Рішення про надання зазначеної допомоги приймається керівником закордонної дипломатичної установи за умови подання заявником документів, які підтверджують, що постраждалий є громадянином України, та документів, виданих компетентними органами держави перебування на підтвердження фактів, викладених у письмовій заяві, які засвідчують необхідність надання допомоги.

Оскільки допомога надається громадянам України, для прискорення підтвердження вашої належності до українського громадянства рекомендуємо мати при собі, а також залишити рідним в Україні копії паспортів громадянина України, громадянина України для виїзду за кордон або інших документів, що підтверджують ваше громадянство.

Розгляд питання про перевезення в Україну важкохворого громадянина, який постраждав внаслідок стихійного лиха, нещасного випадку або злочинних дій третіх осіб здійснюється за заявою найближчих за ступенем спорідненості родичів потерпілого (дружини, повнолітніх дітей (рідних або усиновлених), рідних братів та сестер тощо) та на підставі документів, що засвідчують особисті родинні стосунки з потерпілим, і підтверджують неспроможність родичів здійснити оплату вартості послуг з транспортування важкохворого в Україну за власний рахунок (довідка про склад сім’ї, довідки про розмір доходів хворого та членів його родини тощо). Вищезазначені документи мають бути видані виключно уповноваженими органами та установами України.

 

  1. Куди слід звертатися і що робити в першу чергу, якщо родичі потрапили в подібну ситуацію?

 

У випадку потрапляння у скрутне становище за кордоном, виникнення загрози життю і здоров’ю, громадянам рекомендується звернутися до найближчої дипломатичної чи консульської установи України за кордоном. Кожна така установа має визначені телефони "гарячих ліній" для зв’язку в екстрених випадках з громадянами України, які перебувають у межах її відповідальності. Наполегливо рекомендуємо перед виїздом занотувати ці номери і завжди мати їх напоготові. У випадку неможливості встановлення зв’язку за цими номерами громадянам (або їх рідним чи близьким) необхідно звернутися за телефоном "гарячої лінії" МЗС:+38 044 238 16 57, яка функціонує цілодобово.

Повний перелік закордонних дипломатичних установ України із контактними даними міститься на сайті МЗС України www.mfa.gov.ua у розділі «Про МЗС», далі – «Дипломатичні представництва України».

В будь-якому випадку, у разі виникнення надзвичайної ситуації, яка загрожує вашому життю і здоров’ю під час перебування за кордоном (катастрофи, стихійні лиха тощо), необхідно зберігати спокій, діяти рішуче, але обачно, виконувати всі вказівки компетентних органів країни перебування, які здійснюють реагування на надзвичайну ситуацію (зокрема – визначають безпечні шляхи евакуації, місця збору постраждалих, встановлюють правила поведінки та порядок дій у цих місцях, визначають черговість евакуації, регулюють отримання допомоги тощо).

 

Прес-служба МЗС України, 30.01.2017

 

http://www.turprofi.com.ua/novosti/1692-dva-strakhovykh-sluchaya-agent-zhiv-turistka-umerla 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS